Sekulär lysning

En lysning är en utlysning om att två personer avser viga sig i syfte att ingå äktenskap med varandra. Lysningen, som därmed är en kungörelse, syftar till att upptäcka eventuella skäl som skulle kunna förhindra äktenskapet mellan dessa två personer.

Då äktenskap i västvärlden framför allt tidigare har ingåtts inom religionens och kyrkans värld finns ofta en sakral koppling till lysningen. Men idag, när än fler medborgare i ett än mer sekulärt svenskt samhälle, väljer borgerlig vigsel förekommer även sekulär lysning. Ytterligare en sak som gör att lysning inte är lika förekommande idag som tidigare är att lysning inte längre behövs/krävs av juridiska skäl, då vi nu för tiden har hindersprövningsansökan via Skatteverket – samhället och inte kyrkan.

Arrangera sekulär lysning

När, hur och på vilket sätt en sekulär lysning går till är valfritt. Men en förekomma sekulär lysning är att det kommande brudparet bjuder in till en mindre fest, middag, afternoon tea eller dylikt för att fira sin förlovning. Dels firar man att paret har förlovat sig, dels utlyser paret en lysning till inbjudna gäster att paret avser att viga sig för att ingå äktenskap. En sekulär lysning.

För er som uppskattar bjudningar är tipset att ha en förlovningsfest. När det sedan är dags för bröllop och borgerlig vigsel kan ni några månader innan bjuda in till sekulär lysning. Då får ni fira två gånger – och tre gånger med bröllopet!